Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Starters vragen meer hypotheken aan dan bij piek in 2020

In de afgelopen maand zijn er ongeveer 45.000 hypotheekaanvragen geregistreerd, een stijging van ruim 40% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Destijds stond de teller op 31.619. Vooral de groei bij de starters valt op. Deze groep diende circa 14.500 aanvragen in, met een gemiddelde hypotheeksom van bijna € 353.000. Hiermee is het hoogste punt bereikt van de afgelopen vijf jaar.

De cijfers zijn afkomstig van het Hypotheek Data Netwerk (HDN). Deze organisatie registreert alle aanvragen die via geldverstrekkers worden aangevraagd.

Hoogste aantal aanvragen sinds juni 2022
Na een terugval in maart 2024, waar het aantal aanvragen met ongeveer 15% daalde, heeft de hypotheekmarkt in april een sterke comeback gemaakt. Het aantal aanvragen steeg naar 45.000, het hoogste niveau van dit jaar en het hoogste sinds juni 2022. Toen kwam het aantal met 45.600 aanvragen nog net iets hoger uit.


Bron: HDN

Opleving hypotheekmarkt
Uitgaande van alle hypotheekaanvragen in april over de afgelopen vijf jaar is er duidelijke opleving van de markt te zien ten opzichte van 2023. Toch is het niveau van 2022 en daarvoor nog niet bereikt. Dit komt vooral door de gestegen rente in het afgelopen jaar. Het eerdere enthousiasme voor het oversluiten van hypotheken verdween hierdoor als sneeuw voor de zon. De groep woningkoper is daarentegen wel flink actief en nadert het het recordjaar 2020, met ongeveer 27.000 aanvragen.

Starters actiever dan in 2020
Ondanks de aanhoudende krapte op de woningmarkt, hebben starters in de afgelopen maanden opmerkelijk veel aanvragen ingediend. Met 14.500 werd zelfs de eerdere piek van begin 2020 overtroffen. Starters worden duidelijk geholpen door de hypotheekrente, die na een periode van stijgingen al even minder beweeglijk is.

Opgaande trend woningmarkt
HDN is niet de enige die de woningmarkt ziet opleven. Eerder al rapporteerde de NVM
een sterk eerste kwartaal van het jaar, ondanks dat dit normaal een vrij rustige periode is. Makelaars zagen het aanbod aan te koop staande woningen relatief fors afnemen, terwijl de gemiddelde verkoopprijs toenam. Op basis van de actuele hypotheekcijfers lijkt deze ontwikkeling nog niet ten einde. Na het aanvragen van een hypotheek duurt het enkele weken voordat een woningkoop daadwerkelijk rond is.

Heb je een woning op het oog en ben je benieuwd of deze binnen je financiële mogelijkheden valt? We zoeken het graag voor je uit. Wacht je op het dalen van de woningprijzen voordat je wilt kopen? De kans is groot dat je tevergeefs wacht, in ieder geval in de komende maanden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Voskuil Hypotheken & Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie